Gebedsdienst met moslims en christenen in de kathedraal van Antwerpen

Op 7 mei 2023 herdenkt het bisdom de zalige Charles Deckers, afkomstig uit de stad Antwerpen. Hij werd als één van de negentien martelaren van Algerije zalig verklaard.  Vanuit zijn katholiek geloof stond hij dicht bij de mensen, ongeacht hun geloofsovertuiging.  Over hem vinden we onder andere de volgende getuigenissen door Salah Selloum, oud-leerling van Charles en auteur van een boek over Tizi-Ouzou :

“Ik heb geen schrik om luidop te zeggen wat anderen in stilte denken. Probeerde Charles moslims te bekeren en deed hij aan proselitisme? Zeker niet. Wij hebben van de witte paters echte waarden meegekregen: eerlijkheid, vrijgevigheid, ijver. Als dat proselitisme is, ben ik ook een proseliet. Ik ben een goede moslim in de maraboetische traditie. Hij was een missionaris in de christelijke traditie. Dat mag geen probleem zijn.”

”Later heeft hij een school voor boekhouders opgericht. Deze school – na de onafhankelijkheid – ik vergis me niet als ik zeg dat 80% van de boekhouder van Tizi Ouzo in de administratie of in bedrijven – 80% ervan is gevormd door pater Deckers.” (citaat uit Film Youtube-kanaal “Père Charles Deckers (1924-1994)” - minuut 15:28-15:54)

In het spoor van het gedachtengoed van Charles Deckers geven we moslims en katholieken de kans elkaar te ontmoeten en elkaar beter te leren kennen.  Met een gevarieerd aanbod ontdekken de aanwezigen dat zijn spirituele onderstroom ook ons uitnodigt tot een dialoog tussen christenen en moslims. Het programma bestaat uit een mix van open en gesloten activiteiten zodat zowel toevallige voorbijgangers als zij die speciaal komen iets van het aanbod kunnen proeven. Zo biedt deze dag volop de gelegenheid om respectvol met andersgelovigen in gesprek te gaan.

Youtube-kanaal: ​

https://www.youtube.com/@PereCharlesDeckers-​